A közönséges ponty (Cyprinus carpio) eredetileg Közép-Európában és Ázsiában volt őshonos. A közönséges pontyot eredetileg Kelet-Ázsiában háziasították, ahol élelmiszer-halként használták fel. Az étkezésre használt ponty tenyésztése először Kínában, majd Japánban kezdődött. Az első színmutációk ezeken a pontyokon jelentek meg, a feljegyzések szerint először Kínába, több mint ezer évvel ezelőtt, ahol szelektív tenyésztés a porosz ponty (Carassius gibelio) kifejlődéséhez vezetett, majd ebből lett az aranyhal.
A koi pontyok az eltérő színű közönséges pontyok kitenyésztett leszármazottai. Megjelenésük Japán tenyésztők több száz éves kitartó, tervszerű munkájának köszönhető.
A koi pontyok tenyésztése 400-600 évvel ezelőtt kezdődött . Az első tenyésztett színes koit Japánban jegyezték fel, 1820-ban, Ojiya városában, Niigata tartományban, Honshu szigetén. A XX. században, számos színes minta jött létre, leginkább a piros-fehér, Kohaku. A világnak nem volt tudomása a színes koikról, egészen 1914-ig, amikor a „Niigata” kiállításon bemutatták Tokióban. Ekkor óriási érdeklődés tört ki a koipontyok iránt szerte Japánban. A koi ponty hobbi szinten tartása végül az egész világon elterjedt. Ma már a legtöbb díszállat kereskedésben megvásárolható jó minőségű hal. Ez Magyarországon is megfigyelhető. Egyre több helyen keresik a jó minőségű, szép koikat.
A közönséges pontynak két alfaja is ismert, az egyik Nyugat-Eurázsia (Cyprinus carpio carpio), a másik a kelet-ázsiai (Cyprinus carpio haematopterus).
Egy új vizsgálat, ami a mitokondriális DNS-t azonosítja, azt mutatja hogy a koi ponty kelet-ázsiai alfaj. Azonban úgy találták, hogy több vérvonalú koiponty is a nyugat-eurázsiai és a kelet-ázsiai fajták kereszteződése által jött létre. Ennek lett a következménye hogy a kizárólag kelet-ázsiai koik mellett megjelenteket kelet-ázsiai és a nyugat-eurázsiai ponty fajták keveredésével új alfajok. Egyik ilyen alfaj a pillangó koi, a másik a "Ghost koi".

Etimológia

A "koi" japán jelentése egyszerűen "ponty". Ez magában foglalja mind az unalmas szürke pontyot és az élénk színű fajtákat is. A színes "koi" elnevezése a "nishikigoi" Japánban (szó szerint "diszített ponty"-ot jelent). A japán "koi" másik jelentése, a "szeretet vagy szerelem". A koi tehát a szeretet és a barátság szimbóluma Japánban. Koi tetoválások is népszerűek mind Japánban, mind Észak-Amerikában.

Koi fajták

Koi fajták megkülönböztethetőek, szín, mintázat, és pikkelyezettség szerint.. A fontosabb színek, fehér, fekete, piros, sárga, kék és vajszín. Míg a lehetséges variációk színes gyakorlatilag korlátlan, nemesítők azonosították és elnevezték a számos speciális kategóriákban. A legnépszerűbb kategória Gosanke, ami magába foglalja a Kohaku, Taisho Sanshoku, és a Showa Sanshoku fajtákat.

Új faj a Ghost koi, ami az 1980-as években jelent meg, és vált rendkívül népszerűvé, az Egyesült Királyságban..
Koi Butterfly (más néven Észak-amerikai koi, vagy Dragon ponty) 1980-as évekre alakult ki. Jellegzetes hosszú és áramló uszonyairól kapta elnevezését.
Ezeket a fajtákat egyes ázsiai tenyésztők nem ismerik el tradiciónális "Nishigokoi"-nak.

 

homepic1.jpg

Asztali nézet